Poslodavci traže ukidanje poreza na topli obrok

Bez autora
Dec 06 2011

Unija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je danas da je spremna da zaključi dva kolektivna ugovora - za metalsku industrije i granu hemije i nemetala, pod uslovom da se topli obrok i regres za zaposlene oslobode plaćanja poreza i doprinosa.Takav postupak bio bi, podseća UPS koji je već ranije izlazio u javnost sa ovim apelom, u skladu sa obavezom preuzetom Socijalnim sporazumom, koji su 29. aprila 2011. potpisali Vlada Srbije, Unija poslodavaca, Savez samostalnih sindikata i UGS "Nezavisnost".

Poslodavci traže ukidanje poreza na topli obrokUnija poslodavaca Srbije (UPS) saopštila je danas da je spremna da zaključi dva kolektivna ugovora - za metalsku industrije i granu hemije i nemetala, pod uslovom da se topli obrok i regres za zaposlene oslobode plaćanja poreza i doprinosa.

Takav postupak bio bi, podseća UPS koji je već ranije izlazio u javnost sa ovim apelom, u skladu sa obavezom preuzetom Socijalnim sporazumom, koji su 29. aprila 2011. potpisali Vlada Srbije, Unija poslodavaca, Savez samostalnih sindikata i UGS "Nezavisnost".

Porezi i doprinosi na topli obrok i regres trenutno se plaćaju po istoj stopi kao i zarade, što približno znači da će na svakih 100 dinara isplaćenih zaposlenom državi otići još približno 63 dinara.

U zemljama Evropske unije ishrana na radu (topli obrok) i naknada za godišnji odmor (regres) oslobođene su poreza i doprinosa, kao i isplata 13 plate i dodatnih bonusa i stimulacija zaposlenima, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na to da je u toku pregovora u grani hemije i nemetala dogovorena isplata toplog obroka u visini od 20 odsto minimalne zarade u Srbiji, a u grani metalske industrije 20 odsto od prosečne zarade u grani metalske industrije i regres u visini 75 procenata osnovne mesečne zarade zaposlenog, poslodavci će po jednom zaposlenom imati uvećane mesečne neto troškove za prosečno 5.560 dinara po zaposlenom.

Uvećanje prihoda zaposlenih uz gest obzira prema preduzećima

Na tih 5.560 dinara, kako je navedeno u saopštenju, državi bi na ime poreza i doprinosa trebalo da pripadne još prosečno 3.502 dinara.

U ovom trenutku ukupno prosečno povećanje izdvajanja poslodavaca na ime toplog obroka i regresa (oko 90 evra) previsoko je i značajno će ugroziti poslovanje hiljada preduzeća, a posebno malih i srednjih među njima, koji za razliku od velikih kompanija metalskog sektora i grane hemije i nemetala, posluju na granici likvidnosti, ugroženi obavezama plaćanja PDV unapred, prosečnim rokovima plaćanja od 132 dana, visokim bankarskim kamatama i hroničnim nedostatkom obrtnih sredstava.

Imajući u vidu da je zbog trenutnog stanja u privredi i stagnacije sektora malih i srednjih preduzeća iz godine u godinu i neto opterećenje od dodatnih 5.560 dinara po zaposlenom mesečnom visoko, UPS je pozvala predsednike sindikata i ministra rada i socijalne politike i zatražila da se svi zajedno obrate Ministarstvu finansija Srbije zbog promene Zakona o porezu na dohodak građana kojom bi se isplata ishrane u toku rada i naknade za godišnji odmor oslobodila plaćanja poreza i doprinosa u visini do 6.000 dinara (topli obrok) i 20.000 dinara (regres).

Na taj način poslodavci ne bi morali da na 5.560 dinara, koje bi u proseku mesečno isplaćivali zaposlenima, plaćaju još 3.502 dinara državi.

Kao organizacija koja je spremna da utiče na poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u Republici, UPS poziva ministra rada Rasima Ljajića, predsednika SSSS Ljubisava Orbovića i predsednika UGS "Nezavisnost" Branislava Čanka da javno podrže ovu inicijativu i "omoguće zaposlenima uvećanje mesečnih prihoda, uz istovremen gest obzira prema brojnim preduzećima u Srbiji koja posluju u otežanim uslovima", navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik